DOLAR
19,1091
EURO
20,6909
ALTIN
1.205,08
BIST
4.911,22
,

Garantili Faiz Oranı Paritesi Nedir?

Garantili Faiz Oranı Paritesi Nedir?
04.07.2022 01:21
0
A+
A-

Garantili Faiz Oranı Paritesi Nedir?

Garantili Faiz Oranı Paritesi Nedir? Faiz oranı paritesi, iki farklı ülke arasındaki faiz oranlarını ve ülkelerin para birimlerine ilişkin döviz kurlarını içeren ekonomik bir teori olarak biliniyor. Faiz oranı paritesi teorisine göre, önceden anlaşılmış ancak daha sonradan tamamlanacak olan anlaşmalar için faiz oranı farkları şimdiki ve gelecekteki döviz kuru arasındaki farka eşit olacaktır. Ancak faiz oranı paritesi teorisi mevcut olan ve gelecekteki faiz oranları arasındaki pozitif fark olması durumunda döviz kurları arasında da pozitif bir fark olması gerektiğini savunmaktadır. Dolayısıyla teoriye göre pozitif farkların olması durumunda kazanç elde etme fırsatı doğmaktadır. Bu bağlamda teorinin sunduğu denge koşulunun her zaman gerçek olmaması risksiz bir şekilde kar elde edebilmek için potansiyel fırsatlara da izin vermektedir.

Faiz Oranı Paritesi Teorisinde Değişkenler

Garantili Faiz Oranı Paritesi Nedir? Bilindiği üzere faiz oranı paritesi teorisinde bazı değişkenlerden söz edebilmek mümkündür. Faiz oranı paritesi değişkenleri ise üç ana grupta incelenmektedir. Bunlardan ilki ülkelerdeki risksiz faiz oranı olarak karşımıza çıkmaktadır. Risksiz bir faiz oranı ise varsayımsaldır. Dolayısıyla oranlara ilişkin tüm hesaplamalar merkez bankası tarafından belirlenen borç verme faiz oranları ile yapılabilmektedir. Teoriye ilişkin ikinci değişken ise spot döviz kuru olarak bilinmektedir. Spot döviz kuru, iki farklı ülkede kullanılan para birimleri arasındaki mevcut piyasa kuruna işaret etmektedir. Faiz oranı paritesi teorisinin üçüncü değişkeni ise gelecekteki oranlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yatırımcıların gelecek bir tarihe ilişkin kur kararı verdikleri vadeli sözleşmelerdeki piyasa oranına ithafta bulunur. Aynı zamanda bu oran, yatırımcıların spot döviz kuru konusundaki tahminlerine bağlı olarak da değişebilmektedir.

Faiz Oranı Paritesi Türleri

Garantili Faiz Oranı Paritesi Nedir? Faiz oranı paritesi teorisi kapsamında iki farklı türde faiz oranı paritesinden bahsedebilmek mümkün olmaktadır. Bu iki tür teminatsız faiz paritesi ve kapsanan faiz paritesi olarak isimlendirilir. Bir başka isimle faiz oranı pariteleri karşılıklı faiz oranı paritesi ya da karşılıksız faiz oranı paritesi olarak da bilinmektedir. İki tür faiz oranı paritesi arasındaki fark ise bir forward sözleşmesinin kullanılması durumu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kapalı faiz oranı paritesi, bir forward sözleşmesinin geçerli olduğu durumlarda var olmaktadır. Teminatsız faiz oranı paritesinde ise bu durum tam tersi şekilde işlemektedir. Bu faiz oranı paritesinde faiz oranının kitlenmesi amacı ile uygulanan herhangi bir sözleşme yoktur. Faiz oranı paritesi yalnızca gelecekle beklenen tahmini spot döviz kuruna dayanır. Bu tip faiz oranı paritesinde hataya daha çok yer bulunmaktadır. Unutulmamalı ki her zaman gerçek ile önceden hesaplanan tahmini rakamlar arasında bir farklılık bulunabilir. Yine de genellikle geleceğe yönelik olarak hesaplanan spot döviz kuru oranı tahminleri gerçeğe oldukça yakın olmaktadır.

Faiz Oranı Paritesi Neden Önemli Bir Durumdur?

Bilinen o ki faiz oranı paritesi teorisi önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Şayet faiz oranı paritesi teorisinin doğru olmadığı durumlarda risksiz bir şekilde kar edebilmek mümkün olmaktadır. Faiz oranı paritesinin sahip olmadığı şey, aynı varlığa ilişkin farklı pazarlarda yer alan fiyat farklılıklarından yararlanan ve arbitrajın kullanılmasını sağlayan bir stratejidir. Bunu yapmak için ise, farklı pazarlarda farklı fiyatlara sahip olan iki ya da daha fazla eşdeğer varlık söz konusu olmalıdır. Aksi takdirde yatırımcıların bu durumdan kar edebilmesi maalesef mümkün olmamaktadır. Bilindiği üzere arbitraj, temelde yatırımcıların kendi stratejilerini kullanabileceği bir durumdur. Gerçek döviz kuru oranı faiz oranı paritesi döviz kuru oranından yüksekse yatırımcıların arbitrajdan kar elde edebilmesi mümkündür.