DOLAR
19,0451
EURO
20,7338
ALTIN
1.211,85
BIST
5.014,58
,

Şirket Paylarının Geri Alımı Nedir?

Şirket Paylarının Geri Alımı Nedir?
29.06.2022 10:35
0
A+
A-

Şirket Paylarının Geri Alımı Nedir?

Şirket Paylarının Geri Alımı Nedir? Şirket paylarının geri alımı şirketin vermiş olduğu hisse senedini geri satın alması anlamına gelir. Bunu pek çok farklı sebebi olmaktadır. Şirket paylarının geri alımı hem avantaj hem de dezavantaj olarak görülebilir. Buyback da denilen bu durum bir şirketin açık piyasada mevcut hisse sayısını azaltmak amacıyla kendi hisselerini satın almalarıdır. Şirketler mevcut hisse sayısını azaltarak kalan hisse senetlerinin değerlerini yükseltmek ister.

Diğer hissedarların ise çoğunlukla kontrol ettikleri hisseleri azaltmak gibi nedenle de bunu yapabilirler. Hisse senedi geri alımları ile şirket, hisse senedini açık piyasadan ya da doğrudan hissedarlardan satın alabilmektedir.

Şirketler İçin Geri Alım Avantajlı Mıdır?

İşletmelerin geri alım yapmaları için hisse değerlerinin düşük olduğunu düşünmeleri yeterlidir. Yatırımcılar böyle düşündüğü zaman şirketler için geri alım avantajlı mıdır? Sorusunun yanıtını aramaya başlamaktadır. Bulundukları sektöre hakim olmak isteyen şirketler biraz daha büyümek isteyebilir ve bunun için farklı stratejiler geliştirebilir. Çünkü büyümek için çok az bir yol varken bu kadar çok hisse sayısı ile devam etmenin mantıksız olduğunu düşünebilirler.

Düşük değer gören hisseler de genellikle yatırımcıların şirketin kısa vadeli performansını, düşüş hissiyatını aşamamış olmalarından kaynaklanmaktadır. Şirket hisselerinin bir kısmını düşük fiyattan geri alabilmekte ve piyasayı düzelttikten sonra hisselerini yeniden ihraç edebilirler. Bu da ek sermaye çıkaramaya gerek kalmadan öz kaynaklarını artırmayı sağlar. Hisse senedi geri alımı bir şirketin oldukça çekici görünmesini de sağlayabilir. Çünkü şirket ödenmemiş payların sayısını azaltarak hisse başın kar elde etmiş olmaktadır. Şirket paylarının geri alımı bu yönleriyle olumlu durumlar ve sonuçlar oluşturmaktadır.

Şirketler Paylarını Neden Geri Alır?

Uzmanlara göre pek çok farklı sebep olmakla birlikte en başta şirketlerin hisse payından memnun olmaması gelmektedir. Fiyatların şirketin gerçek performansını yansıtmadığına karar veren yatırımcılar hisselerini geri almaktadır. Hisselerde yaşanan oynaklık dönemi de yatırımcıları geri alıma itebilir. Fiyatlardaki dalgalamaları azaltmak isteyebilirler. Prestij olarak da bunu yaptıkları düşünülmektedir. Yani asıl amaç hissenin ucuz kaldığı zamanlarda yerli yabancı yatırımcıya hissenin arkasında durduğunu göstermektir.

Şirketlerin hissesini kredi teminatı olarak verdiği zaman şirketin piyasa değerinin düşmesi demek. Şirketin ek teminat bulmasına dahi yol açabilecek bu durum kredi erişimini ve maliyetini de olumsuz yönde etkilemektedir. Şirketler kendi hisse değerlerinin çok düşük olduğu zamanlarda da hisse geri alım yapacaklarını bildirmektedir. Tüm bu belirtilen durumlar şirketler paylarını neden geri alır? Sorusunun net ve açık cevabıdır.

Şirket Payları Geri Alımı Nasıl Sonuçlanır?

Şirket Paylarının Geri Alımı Nedir? Ülkemizde hisse geri alımı son zamanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Peki bu durum yani şirket payları geri alımı nasıl sonuçlanır? Bedelli olarak sermaye satışı yapılmasının aksine sermaye azalışıyla sonuçlanan hisse geri alımı söz konusu kurallar içerisinde titizlikle kullanılabilmektedir. Türkiye’de hisse geri alımının arkasında yatan nedenler ve hisse değerleri açısından ne gibi sonuçlar doğuracağı bilinmemektedir. Şirket kaynaklarının etkili şekilde kullanılması için yatırımcıların menfaatine sonuçlanacak bu yolun denenmesinde fayda olacaktır.

Şirket Paylarının Geri Alımı Nedir? Hisse geri alım politikası her ne kadar yatırımcıların hisse değerlerinin gerçek değerin altında olduğunu göstermeye yarasa da asıl nedenler daha da önemlidir. Çünkü yatırımcılar kar elde etmek ve hisse payının yüksek olmasını ister. Aksi durumda da elbette ki bu yola yönelmektedir. Yatırımcıları hüsrana uğratan şirketlere karşın şirket paylarının geri alımı uygulaması kesinlikle çoğu yatırımcıyı memnun edecek özelliktedir. Çünkü hisselerin yeniden değerlendirilmesine ve şirketin kendine gelmesine, nedenleri araştırmasına imkan vermektedir.